Groen is gaon: Achterhoekse zekerheid in Coronatijd

Op steeds meer plekken in de Achterhoek verschijnen ze op deuren, vloeren en posters: de groene pictogrammen van Groen is gaon. Ze maken snel en op een laagdrempelige manier duidelijk hoe medewerkers en bezoekers van bedrijven en instellingen aan de COVID 19-richtlijnen van het RIVM kunnen voldoen. TeamDoet staat, samen met de Achterhoekse industrie aan de basis van Groen is gaon, dat inmiddels is overgedragen aan Achterhoek Verbindt.

Anne Marie Willemsen, eigenaar en technische bedrijfsconsultant van TeamDoet vertelt over het ontstaan van het initiatief:

“Zoekend naar manieren om de RIVM-richtlijnen voor veilig werken op een duidelijke maar ook laagdrempelige wijze op de werkvloer te implementeren, zijn we dit voorjaar benaderd door de Achterhoekse industrie met de vraag hierin mee te denken. Hun vraag was helder: ‘Hoe kunnen we onze deuren weer veilig openzetten voor medewerkers èn bezoekers zonder dat ze zich continu in vaste en dwingende protocollen gedrukt voelen?’

Als inhoudsdeskundige zijn wij hierop, samen met vertegenwoordigers van enkele bedrijven, aan de slag gegaan. Uitgangspunt waren steeds de COVID 19-richtlijnen voor veilig werken van het RIVM, maar belangrijk voor de bedrijven was vooral een laagdrempelige manier van communiceren en presenteren. Tonen en zeggen wat wél mag in plaats van wat niet. Dat vertaalde zich al snel in het idee voor groene pictogrammen waarmee we de aanwijzingen presenteren.”

Licht op groen

Het initiatief kreeg de passende naam ‘Groen is gaon’. “Niet alleen omdat het licht langzaam weer op groen ging, maar ook om het regionale karakter van de initiatiefnemers te benadrukken. Het is een idee van Achterhoekse bedrijven en groen is de kleur van de Achterhoek.” De groene pictogrammen verbeelden verschillende ‘Corona-boodschappen’. Van begroeten tot routepijlen en van handen wassen tot aantal personen in een ruimte.

Groen is gaon bleef niet lang onopgemerkt. “Diverse industriële bedrijven maar ook het onderwijs, horeca en publieke instellingen maken gebruik van het concept van groen is gaon. Inmiddels heeft ook het Slingeland Ziekenhuis en het Graafschap College in Doetinchem aangegeven gebruik te maken van de pictogrammen. Daarmee wordt het een campagne van en voor iedereen.”